Arap Kültürü Hakkında Bilinmesi Gereken 10 Gerçek

Rana MaaloufRana Maalouf

Arap kültürü hakkında konuşmaya başlamadan önce zengin Arap dünyasının farklı topluluklardan, gruplardan ve kültürlerden oluştuğu, bu sebeple de tek bir Arap kültüründen bahsedemeyeceğimizi hatırlatmalıyız. Bu farklılıklar yalnızca ülkeler arası değil aynı ülkeye mensup farklı topluluklar arasında da görülebilir.

Bir gruba bağlı herkes aynı özelliklere sahip olmasa da bu grubun paylaştığı kültürü anlatmak için genellemeye başvurmak zorundayız. Arap kültürü, gelenek ve görenekleri ile ilgili bu araştırmada kültür ve yaşam tarzı ile Arap toplumlarının özellikleri konusunda mümkün olduğunca spesifik örnekler koymaya çalıştık ve dikkatli davrandık.

Arap Ülkeleri Hangi Ülkelerdir?

Arap ülkeleri; Fas’tan Kuzey Afrika’ya kadar, oradan da Basra Körfezi’ne kadar uzanır. Bu bölge, MENA (Orta Doğu ve Kuzey Afrika) bölgesi olarak da adlandırılır.

Bu bölgede bulunan Arap ülkeleri isimlerini şu şekilde sırlayabiliriz; Cezayir, Bahreyn, Komor Adaları, Djibouti, Mısır, Irak, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Libya, Fas, Moritanya, Umman, Filistin, Katar, Suudi Arabistan, Somali, Sudan, Suriye, Tunus, Birleşik Arap Emirlikleri ve Yemen.

Arap Dünyasının Stratejik Önemi Nedir?

22 ülkeden oluşan Arap Dünyası birçok inanca ev sahipliği yapmaktadır. Bu ülkelerde çok sayıda etnik gruptan insan bulunup farklı diller ve lehçeler konuşulmaktadır. Dünya petrol rezervlerinin yaklaşık yüzde altmışı ya Arap yarımadasında ya da o bölgeye yakındır. Arap coğrafyasında bulunan Suudi Arabistan dünyada en fazla petrole sahip olan ülkedir.

Arap Kime Denir?

Dünya genelinde 200 milyondan fazla Arap olarak nitelendirilen insan vardır. Araplık belli bir ırk ya da dile bağlı olmaksızın tamamen kültürel özelliklere göre belirlenir.

En Sık Görülen Arap Adetleri Nelerdir?

Arap adetlerinde bir şeyi bilmediğinizi itiraf etmek, antipatik karşılanır.

Yapıcı eleştiriler hakaret olarak karşılanabilir, bu konuda dikkatli olunmalıdır. Arap kadınların giyim tarzı batılı kıyafetler içindeyken bile saygılarını belli etmek için başlarını örtmeyi gerektirir. Arap toplumunda kadının yeri, odaya bir kadın girdiğinde erkeğin ayağa kalması gerekmesi ölçüsünde değerlidir. Fakat kadın olmanın getirdiği saygı ve varlığına yansıtılan mesafeye rağmen kadın toplumda erkeklerin sahip olduğu pek çok haktan faydalanamaz.

Aile kavramı onur, bağlılık ve itibarın merkezindedir. Arap ve İslam kültüründe erkekler, ailenin başındadır. İş yaptığınız erkeklerin ellerini sıkmak ama çok sıkı tutmamaya dikkat etmek gerekir. Bir Arap ile iş yapmaya başlamadan önce saygı ve güven inşa etmek önemlidir.

Arap Ülkeleri Tatil Günleri Hangi Günlerdir?

Arap ülkelerinde yaşam ve tatil günleri de İslam etkisi altındadır. Arap takvimi ayın döngüsüne göre belirlenmiştir, bir yıl 12 ay, 353 ya da 354 gündür. Müslümanlar için kutsal gün cumadır. Arap ülkeleri tatil günleri her ülkede farklılık göstermesine rağmen, ortak olan tatil günleri elbette ki dini bayramlar ve özel günlerdir. Ay takvimi kullanıldığından bu tarihler her sene değişir.

Arap Mutfak Kültürü İçindeki Yasaklar Nelerdir?

Arap kültürü ve İslam adetleri iç içe olduğundan Araplar domuz etini, birçok etçil hayvan etini ve pulları olmayan deniz hayvanlarını yemezler. Alkol ise Arap ülkelerinde yasakların başında gelir. Yedikleri tüm hayvanlar İslami kurallara uygun olarak kesilir. Koyun eti en çok tüketilen et türüdür. Arap mutfak kültürü ve yaşam tarzı gereği, misafire her zaman atıştırmalıklar, çay ya da kahve ikram edilir, bunlarla arkadaşlık ve saygı sunulduğundan reddetmek kaba bir davranış olarak kabul edilir. Arap kültüründe size ikram edileni mutlaka sağ elinizle almanız Arap kültürüne daha uygundur.

Peki Arap yemekleri nelerdir?

Arap yemek kültürü ve Arap mutfağı yemekleri bulunduğunuz bölgeye ve ülkeye göre farklı adlandırılmasına rağmen temel olarak benzer yemeklerdir. Arap yemekleri genel olarak bol baharat ve koyun eti içerir, buna ek olarak hamurlu yiyecekler de yaygındır. Arap mutfağı hakkında bilgi edinmek için gideceğiniz bölgenin yemek tariflerini diğer bölgelerdeki tariflerle karşılaştırabilirsiniz.

Arap Kültürü için Hijyen Neden Önemlidir?

Kişisel hijyen Araplar için hem ruhsal anlamda hem de pratikte olağanüstü derecede önemlidir. Çünkü Arap mutfak kültüründe, Arap yemekleri genelde elle yenir, eller yemekten önce her zaman yıkanır. İnançları doğrultusunda yüz, el ve kolları yıkamak gerekir.

Arap Evleri Yapıları Nasıldır?

Arap evleri tek odalı ya da çok odalı olabilir. Tek odalı evlerde uyuma alanı diğer bölümlerden perde ile ayrılır. Tipik Arap evlerinin çatısı düz, duvarları kalın ve açık renk olur. Bazı evler sıcak havadan korunmak için bir bölümü toprak altında kalacak şekilde inşa edilir ve insanlar genelde yerde uyur.

Arap Giyim Kültürü Kadında ve Erkekte Nasıl Farklılıklar Gösterir?

Arap erkek kıyafetleri; batılı tarzda takım elbiselerden kot pantolonlara, tişörtlerden geleneksel uzun elbiselere kadar geniş bir yelpazeden oluşur. Arap erkeklerinin geleneksel uzun elbisesi hava akışı sağladığından vücudu serin tutarken, başlarını örtmeleri onları güneşten korur. Arap giysisi İslami emirlerin yanı sıra coğrafi ve iklimsel şartların etkisine göre şekillenmiştir.

Arap kadın kıyafetleri; Arap geleneksel kıyafetlerine olan bağlılık ülkeden ülkeye farklılık gösterir. Suudi Arabistan geleneklerine daha fazla bağlıyken Mısır daha az bağlıdır. Geleneksel Arap kadın kıyafetleri tüm vücudu örter. Kırsal kesimde yaşayan Arap kadınları daha az kısıtlayıcı, açık renk ve daha hafif giysiler giyerler. Arap kadınları hakkında bilgi edinmek için mutlaka yaşadıkları bölgeye göre araştırma yapılmalı ve Arap kadınlarının kıyafetleri buna göre değerlendirilmelidir.

Arap Selamlaşması ve Araplarla Yapılacak Görüşmeler Konusunda Tavsiyeler

Dikkat dağıtacak şeylerden uzak, sessiz sakin bir yer seçilmelidir. İlk toplantılar genel konular hakkında konuşmak içindir, Orta Doğulular ilk görüşmede çok fazla konu üstünde tartışma konusunda direnç gösterirler.

Orta Doğulular buluşma saati konusunda esnektirler, gecikme bir saygısızlık işaretli olarak algılanmaz. Arap kültüründe selamlaşma, erkekler ile kıdem sırasına göre el sıkışılarak yapılır, bir Arap kadın elini uzatmadığı sürece onunla el sıkışarak selamlaşılmaz.

Arap kültüründe hediye vermek eğer buluşma evde gerçekleşiyorsa uygundur ve hediyeler mutlaka paketli olmalıdır. Hediye veren kişinin önünde paketi açılmaz ve saygı gereği verilen hediye iki kereden fazla reddedilmemelidir. Hediyeler buluşmanın sonunda herkesin içinde verilmelidir.

Meslektaşınızla buluşmanızda çay kahve gibi içecekler mevcut olmalıdır. Meslektaşınıza görüşme boyunca en az 3 kez çay içmeyi teklif etmeli, size teklif edildiğinde ise en az 2 kere bu teklifi kabul etmelisiniz. Alkol ise asla teklif olarak sunulmamalıdır. Eğer toplantının uzaması bekleniyorsa mutlaka atıştırmalık veya yemek hazırlanmalıdır.

Arap aile yapısında ve Arapların yaşam tarzı gereğince, ortamda yaşça kendilerinden büyük olanların düşündükleri benimsenmektedir. Eğer bir müttefik arıyorsanız önce yaşça büyük olanları etkilemeye çalışmalısınız. Bunun yanı sıra buluşma sırasında saatinize kesinlikle bakmamalısınız. Eğer fotoğraf çekmek istiyorsanız mutlaka izin istemelisiniz.

Arapça tercüme yardımına ihtiyacınız olduğunda, Arap dilleri farklılık gösterebileceğinden size eşlik eden tercümanın ve buluşacağınız kişinin lehçelerinin aynı olmasına dikkat etmelisiniz. Hatta tercümanı görüşme yapacağınız Araplarla aynı Arapça konuşulan ülkeler arasından tercih etmeniz faydalı olacaktır. Eğer tercümanınız bir kadınsa toplantıda uygun karşılanıp karşılanmayacağını görüşmeden önce öğrenmeniz gerekmektedir. Bir tercüman aracılığıyla olsa bile meslektaşınızla göz teması kurun, toplantınız gün ışığında gerçekleşse bile güneş gözlüğü takmayın.

Profesyonel Tercüme Hizmetleri

Belgelerinizin 120’den fazla dilde profesyonel bir tercüman tarafından 24 saat teslimatla tercüme edilmesini ve onaylanmasını sağlayın.

Hemen Teklif Alın
9 May, 2023 tarihinde güncellenmiştir.

İlgili Yazılar

İngilizce İkamet Belgesi Nasıl Alınır?
İngilizce İkamet Belgesi Nasıl Alınır?

Türkiye’de yaşayan Türk vatandaşları, yurt dışında eğitim, çalışma veya seyahat amacıyla İngilizce ikamet belgesine ihtiyaç duyabilirler. İngilizce ikamet belgesi, birçok ülkenin resmi makamları tarafından kabul edilen ve bireyin o ülkede yasal olarak ikamet ettiğini...