Apostil ne demek? Peki apostil şerhi nereden alınır? Apostil (Apostile) bir ülkede düzenlenen belgenin başka bir ülkede de geçerlilik kazanmasını ve yasal olarak kullanılabilmesini sağlayan bir onay işlemidir. Apostil kuralları 5 Ekim 1961 yılında Lahey Anlaşması’nda belirlenmiştir. Bu anlaşmanın amacı sözleşmede yer alan taraf ülkelerin herhangi birinden alınan resmî belgelerin; prosedürler, bürokratik veya diplomatik mercilerle uğraşmaya gerek kalmadan anlaşmada yer alan diğer ülkelerde de kullanılabilmesini sağlamaktır. “Apostil nereden alınır?” veya “Apostil işlemleri nerede yapılır?” gibi sorulara bir cevap maiyetinde ise: belgenin düzenlendiği ülkede yaptırılması gerektiği söylenebilir. Apostil tasdikli tercüme işlemi de belgenin düzenlendiği ülkede yaptırılmalıdır.
Apostil Onayı Nereden Alınır?
Eğer Türkiye’de apostil tasdiki almak istiyorsanız kaymakamlığa başvurabilirsiniz. Bazı ülkelerde apostil tasdiki valilik makamından, adli belgeler için ise ağır ceza mahkemeleri başkanlıklarından sağlanabilir. Ağır ceza mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde Adliye Encümeni veya Adalet Komisyonu Başkanlıklarında apostil işlemleri gerçekleştirilebilir.
Bir belgeye apostil şerhi uygulanmadan önce yeminli tercüman tarafından tercüme edilip daha sonra ise yeminli tercümanın yemin zaptının bulunduğu noterde onaylatılması gerekmektedir. Apostil ne kadar ücret karşılığında alınır diye soracak olursanız, bu tamamıyla belgenin özelliklerine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Belgenin uzunluğu, türü verilecek ülkenin hangisi olduğu gibi etkenler ücreti belirlemektedir.
Apostil için Randevu Nasıl Alınır?
Apostil onayı için kaymakamlık ya da valilikten randevu almanıza gerek yoktur.
Apostil, noter tarafından onaylanmış bir belgeye eklenen ve belgenin hangi kurum tarafından, hangi tarihte onaylandığını gösteren kısa bir yazıdır.
Kaymakamlıklar ve valilikler apostil işlemleri için randevu sistemi kullanmadığından, bu resmi işlemlerin yoğunluğunu dikkate alarak, işlemlerinizi sabahın erken saatlerinde tamamlamanız önerilir.
Apostil Onaylı Tercüme
Diploma, Sürücü Belgesi, Doğum Belgesi ve Diğer Resmi Belgeler için Apostil Yaptırmak Artık Çok Kolay!
Hemen Apostilli Çeviri Yaptır
Apostil Uygulanan Belgeler
- Cumhuriyet savcılıkları, mahkeme katipleri, mahkeme icra daireleri dahil olmak üzere yargı mercileri veya mensubu memurlar tarafından düzenlenen belgelere apostil işlemi uygulanmak zorundadır.
- Noterlikten temin edilmiş belgelere de apostil işlemi uygulanması gerekmektedir.
- Direkt olarak ticaret veya gümrük işlemleri ile ilgili belgeler, diplomatik ve konsolosluk belgeleri ile birlikte nüfus kayıt örneği, diploma, doğum ve ölüm belgeleri de apostil işlemi uygulanması gereken belgeler sınıfına girmektedir.
Apostilli Nüfus Kayıt Örneği Nereden Alınır?
Nüfus kayıt örneğinin yurt dışındaki geçerliliğini sağlamak için yeminli tercümanlar ile nüfus kayıt örneği yeminli tercümesi yapıldıktan sonra orijinal belge ile tercüman kişinin imzası noter tarafından onaylanmalıdır. Bu aşamada noterin imzası ve mührü eklenerek nüfus kayıt belgenizin Türkiye Cumhuriyeti tarafından onaylandığı belgelenmiş olmaktadır. Daha sonra kaymakamlık ya da valilik, imza ve mührünün gerçek olduğunu onaylamaktadır.
Apostilli Diploma Nereden Alınır?
Apostilli diploma belgesi için orijinal belgenizi alarak yeminli bir tercüme bürosu veya yeminli bir tercümana gidip, belgeyi ibraz edeceği ülkenin diline tercümesi yaptırılır. Diploma belgesi tercümesi için, noter tarafından tercüme bürosunun ya da tercümanın yemin zaptı olduğu tasdiklenir. Noterde onaylanan bu tercüme illerde valiliğe, ilçelerde kaymakamlığa (noterin bulunduğu il ve ilçedeki) götürülerek apostil onayı yapılır. Artık bu diploma diğer bir ülkeye sunulabilir durumdadır.
Apostil Onayı İstenen Belgeler
Apostil şerhi, sadece mahkeme kararları, noter onaylı belgeler ve resmi evraklarla sınırlı kalmaz. Aynı zamanda evlilik cüzdanı, boşanma kararı, vekaletname, ticaret sicil belgeleri ve akademik belgeler gibi pek çok farklı belge türü için de gereklidir. Örneğin, yurt dışında kullanılacak bir evlilik cüzdanı veya boşanma kararı, ilgili ülkenin diline tercüme edilip noter onayından geçirildikten sonra, kaymakamlık ya da valilik gibi yetkili makamlarca apostil şerhi ile onaylanmalıdır. Benzer şekilde, ticaret sicil belgeleri veya bir vekaletname de yurt dışında geçerlilik kazanabilmesi için apostil şerhine ihtiyaç duyar. Bu işlemler, belgenin düzenlendiği ülkeye göre farklılık gösterebilir, ancak süreç genel olarak benzer adımları takip eder. Apostil şerhi uygulanan bu belgeler, anlaşmalı ülkelerde geçerli olur ve hukuki işlemlerinizde kolaylık sağlar.
Apostil Onayı ve Apostil Mührü Geçerlilik Süresi
Apostil şerhi bulunan belgenin belirli bir geçerlilik süresi yoktur. Fakat apostil mührü bulunan belgenin bir geçerlilik süresi varsa, belgenin geçerlilik süresi sona erdiğinde apostil işlemi de geçersiz olmuş olur. Aynı zamanda nüfus kayıt örneklerine yapılan apostil işleminin ise altı ay geçerliliği bulunmaktadır.
Noter Onaylı Tercüme Hizmetleri
Belgenizin 120’den fazla dilde profesyonel bir tercüman tarafından 24 saat teslimatla yeminli tercüme edilmesini ve noter tarafından onaylanmasını sağlayın.
Hemen Teklif Alın
Apostil Anlaşması Olan Ülkeler İçin Apostil Şerhi Nasıl Alınır?
İsrail, İspanya, İsveç, İsviçre, İzlanda, İtalya, Japonya, Kazakistan, Karadağ, Kolombiya, Kuzey İrlanda, Letonya, Lesotho, Liberya, Litvanya, Liechtenstein, Lüksemburg, Makedonya, Macaristan, Malta, Malavi, Marşal Adaları, Morityus, Moldova, Meksika, Monako, Namibya, Norveç, Niue, Panama, Portekiz, Polonya, Rusya, Romanya, Saint Kitts, Nevis Saint Lucıa, Samoa, Saint Vincent, San Marino, Sırbistan, ABD, Andora, Almanya, Antigua, Arnavutluk, Arjantin, Avusturya, Avustralya, Azerbaycan, Bahamalar, Antigua Barbuda, Barbados, Belarus, Belçika, Bosna-Hersek, Beliza, İngiltere, Botsvana, Bulgaristan, Brunei Darussalam, Cook Adaları, Çin Halk Cumhuriyeti, Çekya, Danimarka, Dominik, El Salvador, Ekvator, Ermenistan, Estonya, Finlandiya, Fiji, Fransa, Grenadines, Grenada, Güney Kore, Güney Afrika Cumhuriyeti, Gürcistan, Hırvatistan, Birleşik Krallık, Hollanda, Hindistan, Honduras, İrlanda, Seyşeller, Slovakya, Slovenya, Svaziland, Surinam, Tonga, Trinidad ve Tobago, Ukrayna, Yeni Zelanda, Venezuela ve Yunanistan gibi birçok ülkede ihtiyaç duyacağınız apostil tasdik işlemleriniz hakkında bilgi almak için hemen bizlerle irtibata geçebilirsiniz!,
Apostil tasdik gerektiren belgelerinizin tasdik işlemini online çeviri platformu Protranslate ile evinizden veya iş yerinizden kolaylıkla halletmek için hemen tıklayabilirsiniz.