Proofreading nedir? Bir metnin dil bilgisi, biçim ve yazım hatalarını bulup düzeltme amacıyla tekrar incelenmesine proofreading denir. Oldukça dikkat gerektiren ve bazı durumlarda ise birkaç defa yapılması gereken bir incelemedir. Peki proofreading nasıl yapılır? İşte işinizi kolaylaştıracak ve kusursuz bir metin ortaya çıkarmanıza yardımcı olacak birkaç ipucu!
Proofreading Öncesi
- İlk olarak yazınızı bir bütün olarak gözden geçirin. Yazınızda bir bütün olarak geliştirmeniz gereken noktalar varken cümle veya kelime bazında düzeltme yapmak verimsiz olacaktır.
- Metninizin ilk proofreading sürecinden sonra bir süre (15 dakika, bir gün, bir hafta) ara verin ve daha sonra metniniz üzerinde tekrar bir proofreading gerçekleştirin. Metinden bir süreliğine ayrılmak bir sonraki incelemenizde hataları daha kolay görmenize yardımcı olacaktır.
- Hataları aramaya başlamadan önce metninizi tarayarak gereksiz kelimeleri kaldırın. Net ve dolaysız cümleler kurmak önemlidir.
- Ne aradığınızı bilin. Proofreading sırasında en çok yapılan hataları araştırarak kendinize bir liste oluşturun. Bu konuda proofreading uzmanı kişilerin görüşlerinden de faydalanabilirsiniz.
Proofreading Sırasında
- Bilgisayar ekranı yerine çıktı üzerinden çalışın. Bazı bilgisayar üzeri programların hataları bulmanıza yardımcı olacak fonksiyonları olduğunu da unutmamak gerekiyor.
- Metninizi sesli okuyarak tekrar kontrol edin.Bu sayede sessizce okurken gözden kaçırmış olduğunuz sorunların farkına varabilirsiniz.
- Okuduğunuz satırın altındaki satırları kapatmak için boş bir sayfa kullanın. Bu teknik dikkat dağınıklığınızı önleyerek hataları gözden kaçırmanıza engel olur.
- Yapmanız muhtemel hataları bulmak için bilgisayarın arama fonksiyonunu kullanın. Aldığınız çıktı sayesinde detaylı bir proofreading sürecinden sonra sık yaptığınız hataları bilgisayarda aratarak gözden kaçan hataları bulabilirsiniz.
- Eğer çok fazla hata yapıyorsanız hata yapma olasılığınız olan her alan için ayrı ayrı kontrol yapın. Muhtemel hatalarınızı önem sırasına göre numaralandırın ve en önemli gördüğünüzden başlayarak en önemsize doğru metninizin proofreading işlemini gerçekleştirin. Bu teknik ile metninizi her taradığınızda farklı bir hata olasılığınız üzerine odaklanacağınızdan, daha kaliteli bir hata kontrolü gerçekleştirebilirsiniz.
- Son olarak yazım denetimi yaparak proofreading işleminizi sonlandırın. Bunun için bilgisayar yazım deneticisi kullanabilirsiniz ya da kelime kelime okuyarak denetim yapabilirsiniz.
Proofreading nedir sorusuna cevap verdiğimiz bu makaleden anlayabileceğiniz gibi bu süreç oldukça ciddiyet ve dikkat gerektiren bir süreçtir. En ufak bir dikkatsizlik bile metnin okuyucu üzerindeki etkisini kaybetmesine ve dolayısıyla yazarın da itibarının yok olmasına neden olabilir. Bu sebeple profesyonel bir ekip tarafından yardım almak için Protranslate’in proofreading hizmetinden kolayca faydalanabilirsiniz. Ayrıca Protranslate’in ana sayfasına belgenizi yükleyerek anında proofreading ücretleri hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.
Profesyonel Tercüme Hizmetleri
Belgelerinizin 120’den fazla dilde profesyonel bir tercüman tarafından 24 saat teslimatla tercüme edilmesini ve onaylanmasını sağlayın.
Hemen Teklif Alın