Türkiye’de En Sık Kullanılan Ödeme Yöntemleri

Rana MaaloufRana Maalouf

2020 Yılı İtibarıyla Türkiye’deki Çevrimdışı ve Çevrimiçi Alışveriş Trendleri

Türkiye’nin ekonomik durumu göz önünde bulundurulduğunda gerek çevrimiçi gerek çevrimdışı alışveriş trendlerini değerlendirmek zor olabilir. Enflasyon, azalan satın alma gücü, para birimi değerindeki ani düşüş gibi unsurlar alışveriş trendlerinde büyük değişikliklere sebep oldu. Hızla artan döviz kuru göz önüne alındığında, fiyat artışı nedeniyle insanlar Zara ya da Mango gibi yabancı markalardan giderek daha az satın alma eğiliminde. Gittikçe daha fazla insan yerel Türk markalarından satın alım yapıyor. Çevrimiçi alışverişin artması ile online ödeme alma yöntemleri, dış ticaret ve iç ticarette daha önemli bir konuma geldi. Hepsiburada ve Trendyol gibi pazaryerlerinin indirimli fiyatlarla marka ürünler sunması ile bu trendin 2020’de de devam edeceği tahmin ediliyor.

Ödeme Yöntemleri: İnsanlar Online Alışverişte Nasıl Ödeme Yapıyor?

Türkiye teknolojik farkındalığın genel anlamda yüksek olduğu bir ülke. Çevrimiçi alışveriş ya da diğer adıyla e-ticaret dünyası giderek daha popüler hale geldiği için çevrimiçi ödemeler de hızla kullanıcıların favorisi oluyor. Peki ödeme yöntemi tercihi nedir? 2019’da kredi kartları, tercih edilen ödeme yöntemlerinin %59’unu oluşturuyorken bu oranın 2020’de daha da yükselmesi bekleniyor. Çoğu markanın, kullanıcıların satın alma potansiyelini artırmak için taksitle ödeme imkânı sunacağı göz önüne alındığında, çevrimiçi satın almanın daha tercih edileceğini öngörebiliriz. Firmaların da bu trende uyum sağlayarak online ödeme yöntemleri konusunda seçimlerini müşteri tercihlerine göre yapması, farklı stratejiler geliştirerek daha fazla tüketiciye ulaşması gerekiyor.

Türkiye’de Sık Kullanılan Ödeme Yöntemleri Nelerdir?

Türkiye’nin para birimi Türk lirasının ne yazık ki küresel ölçekte değeri oldukça düşük. Birkaç yıl önce dahi liranın değerinin çok daha yüksek olması, mali ekonomideki istikrarın çok kısa bir süre içinde dahi büyük ölçüde değişebileceğini gösteriyor. Bununla birlikte, Avrupa’nın merkezi noktalarından biri olan Türkiye, dünyanın her yerine ürün ihracatı ve ithalatı yapıyor. Bu da küresel markaların Türkiye’de satışa sunulması anlamına geliyor.

Profesyonel Tercüme Hizmetleri

Belgelerinizin 120’den fazla dilde profesyonel bir tercüman tarafından 24 saat teslimatla tercüme edilmesini ve onaylanmasını sağlayın.

Hemen Teklif Alın

Peki bu durumun Türk lirası açısından önemi nedir? Fiyatların ürünlerin orijinal değerine göre oldukça yükselmesi anlamına geliyor. Yani, ABD’deki H&M’de 10 Euro tutarındaki bir tişört Türkiye’de 60 Türk lirasına satılıyor. Bunun tüketiciler için önemi nedir? Fiyatlarda yükselme, eskiden “normal alışveriş” olarak adlandırılan aktivitelerin artık lüks olması ile sonuçlanıyor. Ayrıca, başka fırsatlar veya satışlar için çevrimiçi alışverişe yönelen tüketici sayısı artıyor, zorlu bir ekonomide tüketiciler biraz para tasarrufu yapabileceği her fırsatı kullanıyor. Buna bağlı olarak son senelerde banka kartları ve kredi kartları, özellikle de Visa ve MasterCard en popüler ödeme şekli hâline geldi. Küresel olarak kabul edilen bu ödeme yöntemlerinin kullanımı tüketici açısından oldukça kolay.

Artılara ve eksilere geçiş yapmadan önce, ülkemizde online ödeme alanında faaliyet gösteren markalara kısaca göz atalım:

paypal ödeme alma

visa ödeme yöntemi

 

 

 

 

 

 

Visa ve MasterCard

  1. Türkiye’deki en popüler ödeme yöntemi.
  2. Kredi kartı ve banka kartı tedarikçisi.
  3. Banka hesabı, kredi kartı veya banka kartı kullanmak istemeyen müşterilere ise Maestro Card alternatifini sunuyor.

online para gönderme

 

 

 

iPara

  1. E-ticaret odaklı bir çevrimiçi ödeme yöntemi.
  2. Türkiye’de farklı sektörlerde faaliyet sürdüren büyük markalarda geçerli özel fırsatlar sunuyor.
  3. Sanal POS ve e-cüzdan hizmetleri sağlıyor.

online para transferi

 

 

 

Iyzico

  1. En popüler Türk ödeme sistemi.
  2. Kullanımı tamamen ücretsiz ve 7/24 canlı destek sunuyor.
  3. Dünya çapında kolay ödeme olanağı sağlıyor.
  4. Banka kartı veya kredi kartı kullanmak istemeyen kişiler ve müşteriler için sanal cüzdan hizmeti sunuyor.

troy ödeme yöntemi

 

 

 

Troy

  1. Visa/Mastercard’ın yerel alternatifi.
  2. Banka kartı, kredi kartı ve ön ödemeli kart seçenekleri sunuyor.
  3. GO Güvenli Ödeme hizmetiyle SMS üzerinden güvenli ödeme sunuyor.
  4. QR kod ile ödeme imkanı mevcut.

bkm express ödeme alma

 

 

 

BKM Express

  1. Tüm ödeme hizmeti sağlayıcılarıyla uyumlu dijital cüzdan veya elektronik cüzdan imkânı sağlıyot.
  2. Kolay ve güvenli çevrimiçi alışveriş altyapısı sunuyor.
  3. Çevrimiçi ve fiziksel mağazaların çoğunda kullanılabiliyor.

papara online ödeme metodu

 

 

 

Papara

  1. Genellikle para aktarımları, ödemeler ve uygulama içi satın almalarda kullanılıyor.
  2. İşletmeler için toplu ödeme ve özel ödeme hizmetleri sunuyor.
  3. Banka hesaplarına ücretsiz para aktarımı yapılabiliyor.

ininal ödeme şekli

 

 

 

İninal

  1. Binlerce kullanıcının güvendiği alışveriş kartı.
  2. Türkiye’de, süpermarket zincirleri ve kitap mağazaları dahil olmak üzere, 20 binden fazla fiziksel mağazada satılıyor.
  3. Küresel ve yerel markaların çoğunda kullanılabiliyor.

 

Türkiye’deki Ödeme Yöntemleri Arasından Hangileri Daha Kullanışlı?

İnternetin bize sağladığı özgürlüğün (ve Paypal ödeme alma yollarının hemen hemen hepsinin kapatılmasının) etkisiyle kullanımda olan ödeme yöntemi sayısında bir artış görülüyor. Yalnızca birkaç sene önce peşin parayla işlerini sürdüren firmaların günümüzde birçok alternatif ödeme yöntemini desteklediğini ve hatta yeni ödeme yöntemleri arayışında olduğunu görüyoruz. Tüm bu çeşitliliğin arasından seçim yapmak kafa karıştırıcı olabilir. Ancak odaklanılması gereken ilk nokta bu çeşitliliğin internetin yaygınlaşmasından kaynaklandığıdır. Bunu göz önünde bulundurarak, internet üzerinden faaliyetlerini sürdüren firmaların sanal pos kullanmasının gerekli olduğu söylenebilir.

Peki sanal pos nedir? Sanal pos, kredi kartı veya banka kartı ile internet üzerinden ödeme yapılmasını sağlar. Ülkemizde PayTR, Moka, iPara gibi sanal pos firmaları tarafından sunulan, eğitimden gıdaya kadar birçok farklı sektörde faaliyet gösteren firmalar tarafından kullanılıyor. Bu nedenle kolaylığı ve güvenliğiyle öne çıkan sanal pos hizmetinin en kullanışlı ödeme yöntemlerinin başında bulunduğu söylenebilir. Ancak, günümüzde sanal pos kullanımının yaygın olması lc ödeme şekli, cad ödeme şekli, cag ödeme şekli ve hatta bpo ödeme şekli gibi alternatif ödeme yöntemlerinin göz ardı edilmesi anlamına gelmiyor. Dünya çapında önde gelen firmalar, faaliyetlerini sürdürdüğü siteye ödeme yöntemi ekleme konusunda çalışmalar sürdürürken daha fazla tüketiciye hitap etmek için yeni ödeme yöntemleri için rekabet halindedir. Elbette bu alana yapılan yatırımlar, farklı ödeme metodları kullanmayı tercih eden tüketicileri kazanmaya yönelik.

Fakat siteye ödeme yöntemi ekleme gibi faydalı ve masraflı olabilecek bir adım atmadan önce detaylı bir piyasa araştırmasının yapılması şarttır. Örneğin, en popüler ödeme şekli cad olan bir piyasada faaliyet gösteriyorsanız, sitenize Google Play ödeme yöntemi ekleme gibi bir karar almadan önce bir kez daha düşünmek gerekir. Bu noktada “En kullanışlı internet ödeme yöntemleri nelerdir?” sorusunu kendinize sormanız, sitenize gelen ve alışveriş yapmak isteyen bir tüketici açısından düşünerek, piyasa araştırmalarının da yardımıyla birlikte “Hangi ödeme metodları daha kullanışlı olabilir?” sorusunu cevaplandırmanız gerekir.

Sanal pos örneğinde de değindiğimiz üzere, kullanışlılığın yanı sıra kullanım kolaylığının ve güvenliğin de son derece önemli olduğunu unutmamakta fayda var. Sitenize bitcoin ödeme yöntemi gibi birçok kişi tarafından bilinen ve gayet popüler olmasına rağmen bazı güvenlik sorunlarının merkezinde bulunan bir online para transferi yöntemi eklemeden önce müşterilerinizin veya firmanızın online para gönderme sırasında herhangi bir mağduriyet yaşamayacağından emin olmalısınız.

Protranslate Dilediğiniz Online Ödeme Yöntemi ile Yanınızda

Banka havaleleri, kredi/banka kartı ödemeleri ve daha fazlasını içeren ödeme seçenekleri ile dünyanın dört bir tarafından müşterilerin ihtiyaçlarına en uygun ödeme yöntemleri sunan Protranslate, İster işinizi sınırlar ötesine taşıyarak büyütmek ve geliştirmek isteyin, ister bireysel çeviri işleri için başvurun, Protranslate her zaman yanınızda. Kullanımı son derece kolay olan web sitemiz üzerinden 70’ten fazla dilde çeviri hizmeti alabilir, işletmeniz için yerelleştirme, çeviri, redaksiyon ve editörlük gibi hizmetler için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Çeviri hizmeti sunmanın ötesinde, adeta bir ortaklık ilişkisi içinde şirketinizin hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmayı amaçlayan Protranslate, alanında uzman ve deneyimli ekibiyle hizmet sunarak çeviri işlerinizin en iyi şekilde yapılacağının güvencesini verir. Hizmetlerimize göz atın ve vakit kaybetmeden bizimle iletişime geçin.

Profesyonel Tercüme Hizmetleri

Belgelerinizin 120’den fazla dilde profesyonel bir tercüman tarafından 24 saat teslimatla tercüme edilmesini ve onaylanmasını sağlayın.

Hemen Teklif Alın
31 Mar, 2023 tarihinde güncellenmiştir.

İlgili Yazılar

Websitesi Lokalizasyonu: Sadece Çeviri mi?
Websitesi Lokalizasyonu: Sadece Çeviri mi?

Günümüz dünyasında, her yerden her şeye ulaşmak mümkün. Özellikle internetin sağladığı sınırları kaldıran yapısı sayesinde, uluslararası bir kitleye erişmek artık birkaç tıklama kadar kolay. Ancak bu erişim, başarının garantisi değil. Global pazarda gerçekten fark...