Herhangi bir noter tarafından resmi evrakların tercümeleri için yetki verilmiş kişiye yeminli tercüman denir. Resmi belgelerin tercümesinin ardından yeminli tercüman kaşesi atılır ve bu belgelerin doğruluğunu onaylamış olur.
Yeminli Tercüman Nasıl Olunur?
Yeminli tercüman olmak için öncelikle başvuru yapacak olan kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması ve sabıka kaydının olmaması gerekmektedir. Bunun yanı sıra lisans, yüksek lisans veya doktora diplomasına sahip olmalıdır.
Bunların yanı sıra tercüme edeceği dili iyi derecede bildiğini gösteren resmi bir belge bulundurmak zorundadır. Bu belge eğer ilgili üniversitenin yabancı dil bölümünden mezun olunmuş ise okuldan veya bir dil kursundan alınabilir. Tüm şartları sağladıktan sonra tercümanın elindeki belgeler ile birlikte için notere başvurması gerekmektedir.
Noter, tercümanın çevireceği dili bildiğini ispat eden belgeyi araştırıp, doğruluğundan emin olur. Ardından ise tercüman ile noter yemin zaptı imzalanır. İmzalanan noter yemin zaptının içeriğine göre yeminli tercümanlık yapacak olan kişi bir belgeyi tercüme ederken çeviri etiğine uygun bir şekilde davranacağına, tarafsız ve doğru çeviri yapacağına dair olan anlaşmayı kabul etmiş olur.
Yeminli tercümanlık yapan kişinin tercüme ettiği belgeler yalnızca kayıtlı olduğu noter tarafından onaylanabilir. Bu sebeple herhangi bir yeminli tercüme bürosu ile çalışan tercümanların şirketlerinin bağlı olduğu noter ile anlaşma imzalamaları gerekmektedir.
Yeminli Tercümeye İhtiyaç Duyulan Alanlar
Yeminli tercümeye ihtiyaç duyulan resmi kurum başvuruları, yurt dışı resmi başvurular, hukuki süreçler gibi bir çok alan vardır. Örnek vermek gerekirse;
- Resmi kurum veya kuruluşlara teslim edilecek olan evrak veya belgelerin yeminli tercümanlar tarafından tercüme edilmesi gerekmektedir.
- Pasaport, transkript ve öğrenci belgesi gibi belgelere yurt dışı bursu veya yabancı okula kayıt gibi durumlar için ihtiyacınız varsa, bu belgelerin de yeminli tercümanlar tarafından çevrilmesi zorunludur.
- Eğer yurtdışında görülen bir davanız varsa tüm dava dosyalarınızın tercümesi için yeminli tercümanlara ihtiyacınız vardır.
Bunların dışında sağlık sektörü, emlak sektörü, inşaat sektörü gibi daha birçok alanda yeminli tercümanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Yeminli tercüme apostil hizmetlerine ihtiyaç duyan kişilerin belgeleri de yeminli tercümanlar tarafından tercüme edilmek zorundadır.
Peki yeminli bir tercümanın birden fazla noterde yemin zaptı bulunabilir mi? Evet, bulunabilir. Fakat bunun için yeminli tercümanlık yapan kişinin yemin zaptını farklı şehirlerde de kullanabilmesi için notere başvuru yapması gerekmektedir.
Eğer yeminli tercüman olarak kariyerinize Türkiye’nin en büyük çeviri platformlarından birinde devam etmek isterseniz Protranslate’in uzman yeminli tercüman ekibine katılmak için hemen başvurabilirsiniz.
Profesyonel Tercüme Hizmetleri
Belgelerinizin 120’den fazla dilde profesyonel bir tercüman tarafından 24 saat teslimatla tercüme edilmesini ve onaylanmasını sağlayın.
Hemen Teklif AlınYeminli Tercüman Fiyatları Ne Kadardır?
Yeminli tercüman fiyatları ortalama bir sayfalık belge için 400-500 Türk Lirası civarında olacaktır. Ancak fiyatlar, belgenin türü, uzunluğu, hedef dil ve kaynak dil gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Genellikle kelime başına veya sayfa başına ücretlendirme yapılır. Yeminli tercümanlık hizmetleri, resmi belgelerin doğruluğunu ve güvenilirliğini sağlamak için titizlikle yürütüldüğünden, standart çeviri hizmetlerine kıyasla biraz daha maliyetli olabilir. Ayrıca, acil tercüme ihtiyaçları veya uzmanlık gerektiren teknik belgeler için ekstra ücretler de uygulanabilir. Yeminli tercüman fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için tercüme bürolarıyla iletişime geçmek en doğru yöntem olacaktır.